28 Temmuz 2007 Cumartesi

LİBERAL EKONOMİ POLİTİKALARI

Liberal Ekonomi Politikaları

17-18 Mart 2007 tarihlerinde İstanbul EMD ( Ekonomi Muhabirleri Derneği )Sayın Hisarcıklıoğlu’ nun üzerinde durduğu en önemli konulardan biri; istihdam ( SSK ) Yıllardan beri söylediğimiz gibi iktisadi bakımdan geri kalmışlığımızın nedeni Devletin elini ekonomiden çekmemesi ve sürekli ekonomiye müdahale etmesi, böylece kamu kaynaklarının siyasi nedenlerle peşkeş çekilmesi ve israf edilmesidir. Serbest piyasa koşullarına göre 100 kişinin çalışması yeterli olan bir kamu iktisadi teşebbüsüne kifayetsiz, niteliksiz, partizan kaygılarla 2. Dünya Savaşından sonra taş üstüne taş kalmayan Almanya’nın bütün fabrikaları bombalanmasına, ayakta kalanların da tazminat olarak Ruslar tarafından sökülerek Rusya’ya götürülmesine rağmen; serbest piyasa kurallarına uygun, yabancı sermaye yatırımlarını çeken, Devletin hakem olarak düzenleyici ve denetleyici olduğu ancak ekonominin özel sektör tarafından yönetildiği ekonomik modeli sayesinde bugün Dünyanın birinci ihracatçısı, 3. büyük sanayine sahip ekonomisi haline gelmiştir. Türkiye ise 2. Dünya Savaşı’na girmemesine, savaşta normal fiyatının çok üstünde hem Almanlara hem de Müttefiklere krom vb. gibi hammadde ve buğday vb gibi tarım ürünleri satmasına ve savaştan kasaları altın dolu olarak çıkmasına rağmen daha sonra uygulanan Devletçi ekonomik politikalarla bugün Dünyanın en borçlu ülkesi haline gelmiştir.
Ülkemizin iktisaden kalkınması, kişi başı milli gelirin AB ortalamasına ulaşması, siyasi bağımsızlığımızı ve egemenliğimizi de tehdit eden ve başka ülkelerden emir alır Bu konuda ilk adım; PİYASA’ da sağlıklı bir REKABET ortamını tesis etmektir. TOBB Başkanı’nın slaytında da bu konu en önemli hususlardan biri olarak belirtilmiş ve REKABET KURUMU’ nun güçlendirilmesinin gereğinin altı çizilmiştir.
Rekabet Kurumu’nun değerli Başkanı Sayın Mustafa PARLAK’ ın 10 yıldan beri sürdürdüğü Kurul Üyeliği ve 4 yıldan beri başarıyla sürdürdüğü Başkanlık görevleri gelecek ay sona erecektir. Kurucu Başkan Sayın Prof. AYAYDIN’ ın büyük özveriyle kurduğu ve 2 sene içinde Türkiye’nin en iyi kamu kuruluşu haline getirdiği Rekabet Kurumu; Aydın Hoca’nın siyasete girerek Milletvekili olmasıyla büyük bir duraklama ve gerileme dönemine girmiş, Kurum; 1999-2003 yılları arasında bir İşletme Profesörü tarafından bütün gayret ve iyi niyetine karşıSonuç olarak 4.5 yıldır tek başına iktidar olan AKP’ nin yukarıda ana hatlarını belirttiğimiz “Dr. Uğur ÖZGÖKER
KEMÜD ( Kaçakla Mücadele Derneği ) ve REKABET DERNEĞİ İstanbul Şubesi Genel Sekreteri,
LDG ( Liberal Demokrasi Grubu Derneği ) ve LİBAD ( Liberal Avrupa Derneği ) Başkan Yardımcısı.

Hiç yorum yok: